Logo - Ruvesteps 2019 versie 0.1 - 6000-wit
Denken en geloven

“Wat we geloven vormt onze bestemming”

 


“Your beliefs become your thoughts,
Your thoughts become your words,
Your words become your actions,
Your actions become your habits,
Your habits become your values,
Your values become your destiny.”

Mahatma Gandhi


Wat we geloven vormt onze gedachten

Deze quote, een lange quote met een mooie diepe, aaneengeschakelde betekenis, laat zien dat er verbondenheid bestaat tussen diverse onderdelen van ons leven. Van wat we geloven tot het uiteindelijk bereiken van onze gewenste bestemming of een bestemming die we eigenlijk niet wensen.

Door te letten op de verbanden en deze te sturen is het mogelijk om jouw bestemming vorm te geven en niet over te laten aan de toevallige gewoonten of acties die jij uitvoert.

 

Wat denk jij?

Denk jij wel eens dat jouw gedachten voortkomen uit wat jij gelooft dat waar is?

Geloof jij wel eens dat je er niet toe doet, dat je gewoon stom bent of dat je iets nooit zult leren?

Zijn er ook momenten dat je gelooft dat je alles aan kunt, dat de wereld aan je voeten ligt en dat jij voor het geluk geboren bent?

Jij gelooft het, en dat vormt jouw gedachten!

Geloof in jezelf, in wat je doet en het kan je helpen om jou de gedachten te brengen die je ondersteunen op het pad van student, leerling, leraar, vader, moeder, broer, zuster, mens, ondernemer of wat jij wilt zijn.

 

Onze gedachten vormen onze woorden

Spreek jij wel eens woorden uit waar je achteraf van denkt dat je dat beter niet had kunnen zeggen? Ik heb dat zelf zeker wel. Daarom ben ik constant bezig om mij in mijn voordeel te laten beïnvloeden.

Ik constateer dat ik veel dingen op een bepaalde manier zeg (en nu wellicht ook schrijf) omdat ik op een bepaalde manier denk.

Ik denk op een bepaalde manier omdat ik mij op mijn eigen manier laat beïnvloeden door anderen. Ik lees, zie video’s, luister en kijk naar mensen waarvan ik denk dat dat van toegevoegde waarde is. Mensen die mij als mens, vader, man, coach, trainer, ondernemer verder kunnen helpen om te groeien.

Laat jij je ook beïnvloeden door anderen in jouw voordeel? Of merk je weleens dat je dingen zegt die je eigenlijk niet wilt uiten?

Laat de gedachten toe die de woorden vormen die jou en anderen ondersteunen en een plezierig leven geven!

 

Words have power

Onze woorden vormen onze acties

Van geloven naar denken

Van denken naar woorden en

Van woorden naar acties……

De woorden die je uitspreekt zetten je vaak aan tot actie, tot het doen van dingen. Als je gelooft dat je iets niet kunt en je denkt vervolgens dat het toch niet lukt dan zeg je dat ook tegen jezelf en vaak ook tegen anderen. Het gevolg is dat je niet meer overgaat tot actie want het heeft toch geen zin (denk je weer).

Uiteraard kan je ook je woorden ter ondersteuning gebruiken waardoor je wel aangezet wordt tot acties die jouw leven en dat van anderen op een positieve manier beïnvloeden.

Denk voordat je handelt

 

Onze acties vormen onze gewoonten

Als je maar lang genoeg een bepaalde handeling doet dan wordt het een gewoonte. Dat kunnen gewoonten zijn die in je voordeel of nadeel werken. In het voordeel of nadeel van anderen.

Veel minder positieve gewoonten ontstaan omdat we vanuit een korte termijn visie handelen.

De lange termijn visie vergt een andere gewoonte en zal in de toekomst zeker meer opleveren. Toch vervallen we vaak in een gewoonte die onze directe behoefte lijkt te bevredigen. Op de lange duur kan dit echter niet in ons voordeel werken, het kan zelfs in ons nadeel werken.

Elke dag suiker of elke dag een lekker stuk chocolade is een berg suiker en een berg chocolade na een aantal jaar en betekent een aantal kilo’s meer qua lichaamsgewicht. De gewoonte om de korte termijn behoefte te bevredigen levert op de lange termijn een (negatief) effect op.

En als je ondernemer bent of in de verkoop werkzaam bent en je richt je uitsluitend op verkopen op korte termijn  (SALE, SALE, SALE). Dit levert vaak een prachtige korte termijn resultaat maar gaat vaak ten koste van het lange termijn resultaat.

Het kan ook anders. Elke dag een stukje fruit (en wellicht af en toe wat suiker of chocolade). Elke dag een stuk lopen of sporten. De directe invloed hiervan zal je niet van de ene op de andere dag merken. Maar na een aantal jaren zul je echt gaan merken.

Ook het richten op de persoon en zijn of haar behoefte levert je op de lange termijn een betere relatie en resultaat op.

 

Onze gewoonten vormen onze waarden

Onze gewoonten hebben effect op onze waarden. De wijze van handelen op basis van onze gewoonten laat de buitenwereld zien wat wij belangrijk vinden.

Vind jij je gezondheid echt belangrijk?

Waardeer jij je klant echt?

Welke waarden zijn voor jouw belangrijk?  Gezondheid?, Respect?, Liefde?, Waardering?, ………………..

En welke gewoonten wil jij ontwikkelen en uiten?

 

Onze waarden vormen onze bestemming

Het matchen van onze waarden en onze “gewenste” bestemming is denk ik iets waar we allemaal bij moeten stilstaan.

Het is belangrijk om te overdenken welke waarden bijdragen aan het bereiken van de bestemming die jij voor ogen hebt voor jezelf en je naasten.

Helaas blijkt vaak dat de bestemming vormt krijgt zonder dat we dit bewust zelf aan het vormen zijn. Mede omdat we onze waarden niet de aandacht geven die ze verdienen om ze bewust te vormen.

 

Op basis van wat je gelooft reis jij naar jouw bestemming

Van geloven naar denken

Van denken naar woorden

Van woorden naar acties

Van acties naar gewoonten

Van gewoonten naar waarden

Van waarden naar bestemming

Stem af op je bstemming

Denk dus na op welke bestemming jij terecht wilt komen, waar jij wilt komen of eindigen?

Bedenk dan:

  • Welke waarden passen hierbij en bij mij?
  • Welke gewoonten dien ik op te nemen in mijn dagelijks leven?
  • Welke acties zijn er voor nodig om de bestemming te bereiken?
  • Welke woorden dien ik tegen mijzelf en anderen te gebruiken zodat ze mij ondersteunen op mijn reis naar deze bestemming?
  • Welke gedachten kunnen mij helpen in mooie en minder mooie of zelfs slechte dagen om door te zetten op mijn reis?
  • Welke zaken versterken mijn geloof in mijzelf en anderen die ik als houvast kan gebruiken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.