Logo - Ruvesteps 2019 versie 0.1 - 6000-wit
Trust - spreken
Rudy Veraar

Rudy Veraar

6 tips om spreekangst te voorkomen

Share on facebook
delen
Share on twitter
delen
Share on linkedin
delen
6 tips om spreekangst te voorkomen en om te spreken met zelfvertrouwen. Voorbereiding, oefenen en de juiste mindset helpt jou om steviger in je schoenen te staan voor een publiek.

Angst om te spreken in het openbaar

Het is nu alweer vele jaren geleden dat ik een presentatie moest geven en dat het angstzweet mij uitbrak. Zweetdruppels op mijn voorhoofd, mijn keel en mond opeens kurkdroog en mijn lichaam leek wel te trillen. Ik moest spreken in het openbaar.

Alles wat ik zo nauwkeurig en precies wilde vertellen was weg. Woorden waren verloren gegaan en van die mooie zinsopbouw was niets meer over. Kortom, er kwam niet zoveel zinnigs uit. En dat was slechts voor een kleine groep bekenden.

Beperkende gedachten en gevoelens

Tijdens die momenten, die uren leken te duren, ging er van alles door mij heen. Ik weet dus wat je doormaakt als je het podium betreedt en liever weer weggaat. Gedachten en gevoelens die je vertellen dat het gevaarlijk is en je beter kunt vluchten. Beperkende gedachten en gevoelens  die er voor zorgen dat er niets overblijft van je soepele en inspirerende business pitch of presentatie.

Vlieguren maken

In de loop der jaren wist ik mijn beperkende overtuigingen om te vormen en meer ondersteunende overtuigingen te installeren. Mijn motto werd: gewoon doen. Dus greep ik elke kans aan om te oefenen. Het werd steeds makkelijker voor mij om voor een groep te staan en te presenteren.

Mijn presentaties werden steeds beter. Ik maakte vlieguren. Ik presenteerde zoals zoveel business-mensen aan de hand van een powerpoint. Vaak werd de powerpoint het middelpunt en niet mijn verhaal. Dat moest toch echt beter kunnen, dacht ik. 

Toen ik begon met het geven van workshops en trainingen ontdekte ik andere vaardigheden op het gebied van het spreken en presenteren . Dit was weer een verbeterslag.

In aanraking met openbaar spreken

Toen ik in aanraking kwam met openbaar spreken werd ik me bewust van de verschillen tussen sprekers, spreekstijlen en nog veel meer. Door vlieguren te maken als spreker en trainer heeft mijn ontwikkeling een enorme vlucht gekregen en heb ik geleerd wat je wel en beter niet kunt doen.

Als ik nu een podium betreed om te spreken, voel ik de adrenaline komen. Maar nu is dit omdat ik het geweldig vind om te spreken en anderen te leren hoe je dit moet doen.

Ook jij kunt zelfverzekerd voor een groep staan en spreken met passie. En ik kan je een lang pad om alles zelf uit te vinden besparen.

Ik geef je alvast 6 tips om je op weg te helpen om spreekangst te voorkomen en om met meer zelfvertrouwen te spreken.

6 tips om spreekangst te voorkomen

1 – Verdiep je in je publiek

Neem de tijd om te onderzoeken wie er in je publiek zitten. Je kunt hun achtergrond en interesse wellicht achterhalen door vragen te stellen aan de organisatie waarvoor je spreekt.. Als je een lijst met namen hebt, gebruik dan social media. Wil je je echt goed in je publiek verdiepen, lees dan ook de blog over het maken van een publieksanalyse.

2 – Vertel met enthousiasme

Probeer niet perfect te zijn. Beter is het om met enthousiasme te vertellen. Vertel vanuit je hart en neem je publiek mee in je verhaal.

3 – Gebruik brokstukken om te onthouden

Men vraagt mij vaak hoe ik alles onthou wat ik vertel. Nee, niet stampen. Hak je verhaal in stukken. Maak drie hoofddelen en zoek een woord dat representatief is per deel. Elk deel van het verhaal koppel je zo in gedachten aan dit kernwoord.

Schrijf de kernwoorden op en vertel een aantal keer wat je wilt vertellen per woord. Zorg voor een hoofdstructuur van maximaal 3 kernwoorden, eventueel met een extra verdiepende laag eronder. Ook weer op basis van kernwoorden (weer maximaal 3) daaronder. Hierdoor krijg je een soort piramide.

Wil je nog meer lezen over het aanbrengen van structuur, lees dan de blog over de 3 basisonderdelen om je toespraak structuur te geven.

4 – Zorg voor oogcontact

Uiteraard is het belangrijk om contact te maken met het publiek. Oogcontact is een essentieel onderdeel om dit te realiseren. Zoek een paar mensen uit in het publiek die een vriendelijk gezicht hebben (wellicht al ontdekt of begroet bij binnenkomst) en kijk die aan. De mensen eromheen hebben dan ook het idee dat je ze aankijkt.

Besef dat mensen waarderen dat jij aandacht aan hen geeft door ze bewust te zien. Je spreekt immers voor je publiek.

5 – Gebruik sheets slechts ter ondersteuning

Zorg dat je je presentatie in het hoofd hebt zitten. Hang je presentatie op aan een zogenaamde rode draad. Aan deze rode draad koppel je dan de kernwoorden en de verschillende onderdelen van je verhaal.

Lees andere artikelen om nog meer tips te krijgen om met meer zelfvertrouwen te pitchen en presenteren.

6 – Focus op wat je wilt bereiken

Wellicht is dit wel één van de belangrijkste punten die sprekers vergeten omdat ze teveel met zichzelf bezig zijn. Vul je hoofd met ondersteunende gedachten die gericht zijn op wat je wilt bereiken, niet op wat je niet wilt bereiken. Op het moment dat je je richt op wat er mis kan gaan dan zal er zeker iets mis gaan. Zeg je tegen jezelf dat je niet zenuwachtig hoeft te zijn dan zullen je zenuwen zeker toenemen. 

Zorg er daarom voor dat jij je focus richt op je publiek en wat je ze wilt vertellen, waar jij enthousiast over bent en wilt delen. Denk aan goede ervaringen die jou ondersteunen bij het spreken. En spreek vanuit je hart.

En natuurlijk is er nog veel meer mogelijk om je spreekangst vaarwel te zeggen en met meer zelfvertrouwen te spreken voor een groep, in een vergadering of elders.

Lees mijn overige blogs: KLIK HIER!

  Wil je advies om jouw mogelijkheden te ontdekken? KLIK HIIER!

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Share on google
Share on whatsapp