Logo - Ruvesteps 2019 versie 0.1 - 6000-wit
Volg-je-hart-oprah

Wat ik zeker weet volgens Ruvesteps

Wat ik zeker weet

Ja, wat weet ik zeker. Dat was de eerste vraag die mezelf stelde toen ik de titel van dit boek van Oprah Winfrey zag. Ik had het boek weleens eerder in mijn handen gehad maar weer teruggelegd waar het lag, waarom weet ik niet. Ik denk soms weleens dat het dan niet de tijd is om het tot me te nemen. En sommige boeken zal ik wel nooit lezen. Nu keek ik wat verder en zag de ondertitel “Wijsheden en inzicht voor elke dag” en dat er een klein boompje in het midden op de kaft was gedrukt.

Een boom van wijsheid? En zo’n bekendheid, beroemdheid die aan het schrijven is over wijsheden? Ik wist niet wat me te wachten stond. Maar ik moet toegeven dat ik erg verrast was, positief verrast. Een boek dat geschreven is vanuit haar hart, dat merk je echt. Met praktische voorbeelden uit haar leven en wat mij erg aansprak “zonder opsmuk”, zonder pretentieus gedoe.

Het boek gaat in op 8 aspecten van ons leven: vreugde, veerkracht, verbondenheid, dankbaarheid, mogelijkheid, eerbied, helderheid en macht.

Elk aspect start met een quote die direct een hint geeft waar het hoofdstuk over gaat. Het zijn leuk gekozen quotes.

 

Vreugde

Oprah laat zien om echt te genieten van mensen en dingen naast de worstelingen en de pijn die je ervaart in je leven. Daarin vertelt ze ook over haar vriendin Gayle en de band die zij hebben door haarzelf open te stellen aan Gayle. Verder was er een leuk stukje over dat ze drie hondjes nam en het werk dat daar uit voortvloeide, maar dat zij anders tegen dat werk aan ging kijken en overging in verwondering. Dat is denk ik kenmerkend voor Oprah als persoon. Een simpel voorbeeld maar dan met een duidelijke boodschap.

Veerkracht

In dit hoofdstuk laat ze zien dat ondanks wat je hebt meegemaakt jezelf kunt helen door op onderzoek uit te gaan, om er achter te komen hoe jij echt in elkaar zit, en je programma te veranderen. De verantwoordelijkheid voor je eigen doen en laten op te pakken en jezelf ook een beetje liefde geven is een punt dat ze maakt. In dit hoofdstuk komt ook haar worsteling met een geheim aan bod en haar beslissingen hoe hiermee om te gaan in haar verdere leven. Zij vertelt over de angst die haar beperkte en wat wij als mens daarvan kunnen leren.

Verbondenheid

Hier raakt ze het principe aan dat elke mens gezien, gehoord en gewaardeerd wil worden. Dit is iets wat ik ook geregeld in mijn trainingen, workshops onder de aandacht breng. Ik vergeet het zelf ook wel doen maar ervaar dan vaak direct wat het effect is. Een effect dat ik graag voorkom. Zorgen voor de ander door een ander te laten merken dat je hem/haar ziet, naar hem/haar luistert en waardeert brengt verbondenheid. Oprah brengt mooi naar voren dat de communicatie in een relatie net als een dans is. Ze bespreekt verder het stellen van grenzen, jezelf niet verliezen en het behouden van je eigen stem, zelfrespect of waardigheid.

Dankbaarheid

Het effect van dankbaarheid wordt hier goed naar voren gebracht. Vooral de boodschap dat het alles in perspectief zet vind ik een sterke. Het principe van geven en nemen wordt onder onze aandacht gebracht waarbij ook de duidelijk boodschap wordt gegeven dat je jezelf trouw moet blijven.

Mogelijkheid

Het start met een vraag die ze zichzelf stelt: Hoe haal ik eruit wat erin zit? De vraag die ik heb aan jou is of je die jezelf weleens stelt? Lees die hoofdstuk en je zult ervaren dat je besluit om door te zetten, doelen wel of niet bereikt en je moed je helpen op je levenspad.

Van de laatste drie plaats ik de quotes waarmee de hoofdstukken starten

Eerbied

“In het woord question zit een prachtig woord: queeste oftewel zoektocht. Ik ben dol op dat woord.”

Ellie Wiesel

Helderheid

“Zeg eerst tegen jezelf wat je zou willen zijn; en doe vervolgens wat je moet doen.”

Epictetus

Macht

“Als je het beter weet, doe het dan beter.”

Maya Angelou

Ik denk het een boek is met bekende wijsheden maar zeker toch een aanrader. Het wordt vanuit een mooie en diepe persoonlijke insteek gebracht.

Meer weten? Klik op het boek!