Logo - Ruvesteps 2019 versie 0.1 - 6000-wit
Rudy Veraar

Rudy Veraar

Spreekvaardigheid betekent niet alleen maar spreken

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Spreekvaardigheden ontwikkelen betekent niet alleen maar spreken. Het betekent ook dat je goed leert observeren en luisteren. Dit geeft je namelijk informatie om aan te sluiten op jouw luisteraars.

Observeren om gehoord en gezien te worden

Om gehoord en gezien te worden denk je wellicht direct aan de momenten dat jij kunt of moet spreken om aandacht te krijgen van anderen. Toch is het belangrijk om eerst aandacht te geven aan de situatie waarin jij je bevindt. Het observeren verschaft je informatie waar jij later op in kunt inspelen. Je staat stil bij waar jij bent, wie er aanwezig zijn en waarom, waarbij je ook let op het tijdstip van de dag en welke sfeer er heerst. Dat is dus iets anders dan te pas en te onpas jouw verhaal vertellen. En of het nu gaat om het bijwonen van een netwerkbijeenkomst, het geven van een workshop of seminar, een ontmoeting tijdens een vergadering of op een ander moment, observeer waar jij bent.

Het observeren levert je informatie die je kunt gebruiken op de momenten dat jij spreekt. situatie?

  • Wat speelt er?
  • Welk onderwerp of thema heeft de aandacht van de aanwezigen?
  • Welke non-verbale houding overheerst?
Vraag jezelf af welke conclusie je hieruit kunt opmaken en wat je kunt gebruiken in relatie tot jouw boodschap.

Luisteren om gehoord en gezien te worden

Naast het observeren is luisteren ook een hulpmiddel om informatie te verzamelen. Als je echt met aandacht luistert naar mensen dan zul je gebruik kunnen maken van wat er speelt in die situatie of op dat moment. Je kunt gebruik maken van de woorden die daar gebruikt worden en je verhaal nog beter afstemmen op de aanwezigen. Je sluit met je verhaal nog beter aan op de gedachten van je toehoorders. Ook kun je juist andere woorden en zinnen gebruiken om aandacht te krijgen of om een ander effect te sorteren.

Luister naar de kernwoorden, de woorden die mensen veel aandacht geven.

  • Welke woorden en zinnen worden geregeld gebruikt?
  • Welke onderwerpen worden er besproken?
  • Welke tonaliteit voert de boventoon?
Vraag jezelf wederom af welke conclusie je hieruit kunt opmaken en wat je kunt gebruiken in relatie tot jouw boodschap.

Spreken om gehoord en gezien te worden

Gebruik de informatie die je verzameld hebt vanuit het observeren en luisteren die aansluit op wat jij komt vertellen. Op deze manier zullen je toehoorders meer oor hebben voor jouw boodschap.

Het observeren en luisteren hoeft niet altijd veel tijd te kosten om voldoende informatie te verzamelen. Afhankelijk van de situatie is er meer of minder tijd nodig.

Maak gebruik van jouw potentieel en ontwikkel het ten volle

Experimenteer hier de komende tijd eens mee. Geef andere mensen aandacht, stel wellicht een vraag en luister. Stel de ander in het middelpunt en observeer voortdurend waardoor je veel meer details waarneemt.

Wil je advies? Ontdek hier jouw mogelijkheden! KLIK HIIER

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin